Laboratorul cu produse fără conservanți

Îngrijirea ochilor și în același timp a potențialul lor.
Théa  a fost pionierul acestei nișe și rămâne lider mondial în produsele de îngrijire a ochilor fără conservanți.

În anii 1950, introducerea utilizării conservanților în produsele oftalmice pentru prevenirea contaminării după deschidere a constituit un progres considerabil. Patruzeci de ani mai târziu, numeroase publicații au arătat efectele dăunătoare ale conservanților asupra corneei, conjunctivei și filmului lacrimal, provocând iritații, inflamații și sindromul de ochi uscat.

Pentru a rezolva această problemă, au fost introduse pe piață unidozele. Cu toate acestea, această formă de ambalare este costisitoare și deloc ecologică; este, de asemenea, dificil de utilizat pentru pacienții vârstnici.

În anii 1990, după zece ani de cercetare,Théa  a inventat primul flacon multidoză capabil să distribuie picături de ochi fără conservanți,este vorba despre sistemul ABAK®, inițiind astfel o întreagă serie de forme de ambalare fără conservanți, cum ar fi Steri-free® și tehnologia Easy Grip®.

Datorită Théa, oftalmologia a intrat în era fără conservanți, permițând pacienților să beneficieze de o întreagă gamă de tratamente pentru îngrijirea ochilor.

 

Ce este un conservant?

Farmacopeea europeană recomandă ca picăturile de ochi în recipientele cu mai multe doze să conțină un agent antimicrobian sau conservant, pentru a preveni și a limita contaminarea microbiană după deschidere.

Cu toate acestea, studiile au arătat că majoritatea conservanților sunt toxici pentru suprafața oculară, în special pentru pacienții care utilizează picături oftalmice pe termen lung.

Există diferite categorii de conservanți. Ele diferă în funcție de proprietățile lor fizico-chimice, de spectrul lor de activitate, de toxicitatea și potențialul lor alergenic pe suprafața oculară. Acestea includ derivați organomercurici, amidine, alcooli, parabeni și complecși de oxiclorură, precum și compuși cuaternari de amoniu, dintre care principalul, BAK sau clorura de benzalconiu, este cel mai utilizat conservant din oftalmologie.

 

Efectele dăunătoare ale conservanțiior

Utilizarea prelungită a picăturilor de ochi care conțin unul sau mai mulți conservanți duce la alterarea filmului lacrimal, a structurilor superficiale (conjunctiva, cornea) și a părților mai profunde ale ochiului (ex: sistemul trabecular, etc…).

Cele mai ușoare semne și simptome oculare se prezintă ca disconfort sau iritare cu senzație de ochi uscați. Efectele secundare mai severe pot fi observate cu nivele variabile de inflamație care pot duce la apariția fibrozei în ochi, cu un risc crescut de eșec în cazul intervenției chirurgicale la glaucom.

Severitatea efectelor secundare depinde de durata tratamentului, de dozajul, de tipul și concentrația conservanților utilizați în picăturile oftalmice.

Cea mai bună modalitate de a limita aceste complicații este de a reduce frecvența de dozare a picăturilor de ochi cu conservanți sau cel mai indicat, utilizarea de picături oftalmice fără conservanți.

 

Sistemul ABAK®

Flaconul ABAK® reprezintă un sistem de înaltă securitate, cu tehnologie de vârf, care oferă până la 300 de picături printr-un filtru care împiedică contaminarea microbiană. Îmbunătățirile continue au făcut ca această sticlăsă fie mai mică, mai ușor de utilizat și mai eficientă, iar conținutul poate fi utilizat acum până la 3 luni după deschidere, spre deosebire de între 2 și 4 săptămâni pentru o sticlă de tipul multi-doză conservată clasic.

O inovație ecologică
Acest concept, aflat într-o continuă evoluție reprezintă un real progres pentru mediul înconjurător. O sticlă de 10 ml ABAK® conține 300 de picături, permițând administrarea conținutului de 150 de ori în ambii ochi, cu alte cuvinte echivalentul a 150 unități de doze unice.

 

Steri-Free®

Tubul Steri-Free Technology® permite utilizarea de geluri care conțin numai ingredientele esențiale, cu alte cuvinte fără conservanți, pseudo-conservanți sau alți iritanți. Cu această inovație, Théa  și-a confirmat locul său de lider în lupta împotriva efectelor dăunătoare ale conservanților în produsele de îngrijire a ochilor, fiind un pionier în acest domeniu.

 

Easygrip®

Easygrip® este o inovație care combină noua tehnologie cu o sticlă fără conservanți folosită pentru anumite molecule care nu sunt compatibile cu sistemul ABAK®. Forma sa ergonomică a fost proiectată pentru putea fi ținută mai ușor de pacient și pentru a doza ușor numărul corect de picături în ochi.

 

Unitate cu doză unică

În ciuda costurilor ridicate și a manevrabilității lor dificile, unitățile cu doză unică se găsesc în forma de ambalare care se potrivește cel mai bine tratamentelor pe termen scurt și utilizării întrerupte.