URCIORUL (ORJELETUL)

Orjeletul (denumirea populară este ulcior sau urcior) este o infecție a uneia dintre glandele sebacee de la baza unei gene, la nivelul marginii palbebrale. Această infecție se poate dezvolta in interiorul (orjelet intern) sau in exteriorul (orjelet extern) pleoapei, si poate apărea la orice varstă.

Pleoapa va fi usor dureroasă, sensibilă, cu hiperemie si edem la locul infecției (o mică umflatură roșie) care în aproximativ 3 zile evoluează spre o colecție purulentă ce se sparge, drenează și se vindecă in medie intr-o săptămână.

 

Definiție

Orjeletul (denumirea populară este ulcior sau urcior) este o infecție a uneia dintre glandele sebacee de la baza unei gene, la nivelul marginii palbebrale.

 

Cauze

De obicei, etiologia este reprezentată de stafilococul auriu, care este deseori prezent la nivelul tegumentelor. Și alți factori cum ar fi: lipsa unei igiene corespunzătoare, transpirația, frecarea pleoapelor, poluarea, produsele cosmetice folosite incorect si excesiv, vechi si contaminate cu bacterii, pot favoriza apariția orjeletului.

Transmiterea se face prin contactul ochilor cu obiecte sau mâini murdare, folosirea acelorași picături de ochi cu alte persoane bolnave, înotul in piscine murdare, toate acestea pot constitui căi de transmitere a infecției.

 

Simptome

Foarte ușor de recunoscut, urciorul se află pe marginea interioară sau în afara pleoapelor și îi datorează numele cuvântului vechi englezesc „sty”, adică „în creștere” + ochi, deci stye.

 

Tratament

Dacă vă confruntați cu urcior în mod repetat, trebuie să aveți o igienă impecabilă a mâinilor și a pleoapelor.