Tratament

CE MĂSURI DE PRECAUȚIE TREBUIE LUATE ATUNCI CÂND SUFERIM DE OCHI USCAȚI?

Ar trebui adoptate câteva obiceiuri simple:

– Evitați locurile cu aer condiționat, poluate sau cu praf, dar și curenții de aer care vă vor usca și vă vor irita ochii.

– Urmați sfatul oftalmologului dvs., care, pe baza intensității patologiei dumneavoastră, vă va prescrie picături oftalmice fără conservanți destinate lubrifierii.

– Hidratați și protejați-vă suprafața oculară. Puteți realiza acest lucru cu picături mai mult sau mai puțin vâscose, cu frecvență variată de instilare.

– Efectuați zilnic igiena pleoapelor: pentru a menține o bună funcționare a glandelor meibomiene din pleoape deoarece acestea produc lipidele care asigură funcționarea corectă a filmului lacrimal, este important să curățați și să masați pleoapele o dată pe zi cu un produs adecvat. Acest lucru se poate face cu un tifon umezit cu apă caldă sau cu un gel de curățare adecvat (BLEPHAGEL®) sau cu șervețele sterile fara conservant, adecvate pentru curățarea zilnică a pleoapelor (BLEPHACLEAN®). Pentru un masaj eficient, adresați-vă oftalmologului dvs. pentru o demonstrație.

– Umidificați aerul în mediul înconjurător, păstrați temperatura relativ rece, evitați orice tip de fum (fum de coș, lumânări, tutun …)

– În exterior, protejați-vă ochii de vânt, de soare și de praf, purtand ochelari colorați

– Nu petreceți prea mult timp în fața ecranelor și odihniți-vă ochii pentru 5 minute la fiecare jumătate de oră.

– Beți suficientă apă, astfel încât să nu vă simțiți deshidratați (1-1,5 l pe zi) și încercați să aveți o dietă variată care conține fructe uscate (nuci, alune) … și pește gras (somon, ton, macrou, sardine, hamsii .. .) cu o cantitate suficientă de omega-3 care să promoveze o bună calitate lacrimală.

POT PURTA LENTILE DE CONTACT DACA SUFĂR DE OCHI USCAȚI?

Totul depinde de stadiul bolii: dacă inflamația este foarte intensă, cu simptome continue și deranjante, lentilele de contact sunt contraindicate pentru că nu le veți putea tolera. În cazul ochiului uscat moderat, puteți încerca să purtați lentile sub supraveghere medicală strictă. Poate fi necesar să modificați modelul lentilelor până când veți găsi unul pe care îl puteți suporta. În cele din urmă, purtarea lentilelor ar trebui limitată la câteva ore pe zi și alternată cu purtarea ochelarilor.

POT PURTA MACHIAJ DACĂ SUFĂR DE OCHI USCAȚI?

Machiajul poate fi folosit, de preferință, cu produse pentru ochi sensibili pe care le găsim de obicei în farmacii, în timp ce simultan, folosim și picăturile hidratante de ochi. Evitați aplicarea machiajului pe marginea pleoapelor pentru a evita contactul direct cu suprafața ochiului și utilizați numai rimelul pe gene și creionul dincolo de linia genelor. Evitați sclipiciul, care ar putea conține ingrediente iritante pentru ochi. Respectați datele de expirare ale produselor, îndepărtați machiajul cu apă micelară și evitați să folosiți laptele demachiant. Dacă nu puteți tolera machiajul pentru mai mult de câteva ore, atunci ar trebui să-l utilizați doar la ocazii speciale. Dacă chiar și câteva ore cu machiaj vă agravează simptomele va trebui să renunțați complet la acesta.

CUM SĂ REACȚIONĂM ÎN CAZUL SINDROMULUI OCHIULUI USCAT?

Dacă aveți simptome pe suprafața oculară, este esențial să consultați un oftalmolog care este singura persoană care poate pune  diagnosticul folosind teste specifice și care va prescrie cel mai bun tratament. Dacă utilizați picături oftalmice pentru alte boli oculare, medicul oftalmolog este cel care vă va asigura că picaturile respective nu conțin conservanți care pot agrava sindromul de ochi uscat. Tratamentul sindromului de ochi uscat se bazează pe igiena pleoapelor si picaturi pentru ochi pentru a lubrifia și a hidrata suprafata oculară. Cercetarea este activă în acest domeniu și în fiecare zi sunt disponibile noi produse eficiente. În special, THEALOZ DUO® conține acid hialuronic – un lubrifiant și trehaloză, o moleculă naturală hidratantă și protectoare. Trehaloza, cunoscută încă din secolul al XIX-lea, este prezentă în unele plante în zonele deșertice și le permite acestora să reziste perioade lungi de secetă. Mai multe studii clinice au arătat că THEALOZ DUO® este cel puțin la fel de eficient, dacă nu chiar mai mult, decât orice alte picături oftalmice utilizate în mod obișnuit pentru ochiul uscat.

PE CINE SĂ CONSULTAȚI DACĂ SUFERIȚI DE OCHI USCAT?

În cazul simptomelor care afectează ochii, este întotdeauna înțelept să consultați un oftalmolog. În cazul ochiului uscat, numai oftalmologul poate efectua anumite teste specifice pentru a pune un diagnostic și pentru a prescrie un tratament adecvat. Consultarea periodică este indicată pentru a monitoriza evoluția bolii și pentru a ajusta tratamentul. Dacă aveți alte boli oculare care implică utilizarea picăturilor de ochi, medicul oftalmolog vă va asigura că acestea nu conțin conservanți pentru a nu agrava  boala.