„Le vrai progrès, c`est une tradition qui se prolonge”

Fundația Théa își propune să promoveze sau să sprijine, în Franța și în străinătate, inițiativele umanitare sau de interes general pentru a susține lupta împotriva orbirii și pentru a îmbunătăți sănătatea ochilor.

Cifrele OMS – august 2014
Orbirea și tulburări vizuale

• Un copil devine orb în fiecare minut, un adult la fiecare 5 secunde
• În lume există aproape 285 de milioane de persoane cu tulburări vizuale: 39 de milioane dintre aceștia sunt orbi și 246 de milioane suferă de afectare a vederii
•Aproape 90% dintre persoanele cu deficiențe de vedere trăiesc în țările în curs de dezvoltare
•În lume, erorile de refracție care nu sunt corectate de ochelari sunt cauza principală a afectării vizuale, cataracta este prima cauză a orbirii
•În ultimii 20 de ani, numărul persoanelor care suferă de tulburări vizuale cauzate de bolile infecțioase a scăzut semnificativ
• 80% dintre afecțiunile vizuale pot fi prevenite sau vindecate.

 

 

Perpetuarea unei tradiții familiale

Paul CHIBRET (1844-1911), a intrat în contact cu trahomul, numindu-l „oftalmia egipteană”. Această patologie este cauzată de o bacterie foarte contagioasă, chlamydiae trachomatis, care se răspândește rapid în gospodăriile sărace. Paul a fost bântuit de imagini ale acestei boli distructive într-o asemenea măsură încât până la sfârșitul secolului al XIX-lea a fost considerat unul dintre cei mai buni specialiști francezi în această boală. Un susținător fervent al internaționalizării cunoașterii, a înființat Societatea Franceză de Oftalmologie (SFO) în 1883 și a permis imediat medicilor străini să se înscrie în organizație. În cinstea amintirii acestui filantrop, toți descendenții lui Paul Chibret s-au dedicat, fiecare în felul său, luptei împotriva trahomului și difuzării cunoștințelor în domeniul oftalmologiei. După cel de-al doilea război mondial, Jean Chibret (1915-1989), care a transformat laboratorul fondat de tatăl său, Henry, într-un lider european, a continuat tradiția prin sprijinirea activă a luptei împotriva trahomului în țările din Africa de Nord. El a inaugurat, de asemenea, cel mai mare centru de documentare oftalmologică (Institutul Chibret), utilizat de tineri specialiști din întreaga lume. La începutul secolului al XXI-lea, Henri și Jean-Frédéric Chibret au perpetuat și consolidat această tradiție familială în Laboratoires Théa prin acordarea de cursuri, formare medicală pentru profesioniștii din domeniul sănătății, donații umanitare și jurnale științifice. Accesul la asistența medicală pentru populațiile cele mai vulnerabile și schimbul de cunoștințe rămân prioritatea fundației Théa.

 

Cadrul juridic și etic

Cadrul juridic al fundațiilor corporatiste din Franța

Fundația Théa Corporate este supusă legislației franceze. Astfel, legislația franceză nu permite Fundației să finanțeze sau să furnizeze medicamente. Astfel de donații intră în competența Laboratoires Théa care este o companie farmaceutică.

Fundația corporativă Théa a fost înregistrată la 14 aprilie 2012.

Cadrul etic
Pentru Consiliul de Administrație al Fundației Corporate Théa, buna administrare a organizațiilor care solicită sponsorizări de la Fundație este un aspect deosebit de important. Mai mult decât oricând, lumea filantropiei necesită informații și încredere, prin urmare Fundația Théa Corporate se va asigura că fondurile furnizate sunt utilizate într-o manieră compatibilă cu obiectivele sale și, atunci când decid cui vor acorda fondurile, vor fi deosebit de atenți la modul în care vor fi folosite donațiile. Fundația Théa Corporate consideră că are o responsabilitate față de poporul pe care intenționează să îl sprijine, în special față de cei aflați în primejdie, pentru care, și în numele căruia își alocă resurse substanțiale.

Descărcați Carta „Fundația Théa”

 

 

Bursele Théa

De la înființarea sa în 1994, Laboratoires Théa a promovat întotdeauna sănătatea ochilor: bursele de cercetare în glaucom, formarea medicală continuă în parteneriat cu Societatea franceză de oftalmologie (SFO) sau Fundația Universității din Auvergne, diverse donatii, inclusiv produse pentru misiuni umanitare etc. Cu toate acestea, acțiunea care simbolizează cel mai bine angajamentul Théa față de filantropie este implicarea sa în lupta împotriva trahomului, care este o practică de familie!