Lupta împotriva trahomului

Istoria implicării Fundației Théa în Camerunul de Nord se întinde pe o perioadă de aproape 20 de ani…

La mijlocul anilor 1990, W.H.O. Alianța pentru Eliminarea Globală a Trachomului până în anul 2020 (GET 2020), a pus în aplicare strategia inovatoare SAFE, combinând măsurile medicale și chirurgicale cu educația de igienă pentru a maximiza impactul. Cu toate acestea, pentru W.H.O., tratamentul cu antibiotice rămâne un instrument esențial.

De aceea, în 1997, W.H.O. a lansat un apel global de urgență industriei farmaceutice pentru a dezvolta un antibiotic de scurtă durată pentru a eradica trahomul în țările sărace.

Théa  a ținut seama de această cerere și astfel, în 1999, a demarat programul de dezvoltare a picăturilor oculare, program ce a durat 8 ani, datorită duratei studiilor clinice și a procedurilor de înregistrare.

A doua parte a aventurii a început în 2008, când,

2 160 000 de doze din aceste noi picături oftalmice antibiotice au fost transportate în zona Kolofata din Camerunul de Nord și administrate de către lucrătorii medicali,pentru o populație de 115 000 de oameni, în cadrul a trei campanii de tratament.

De ce Kolofata? Această zonă, situată în nordul țării, este o regiune care a plătit întotdeauna un tribut greu bolilor oculare; pentru că, fără îndoială, un sondaj realizat de O.S.F. Charity în cadrul programului național de luptă împotriva orbirii din Camerun, a arătat că prevalența trahomului activ la copiii cu vârste cuprinse între 1 și 10 ani este de aproximativ 21%.

Succesul a venit rapid.

În primul rând, deoarece cursul tratamentului este extrem de scurt: sunt suficiente trei zile de tratament, dimineața și seara. Apoi, la scurt timp după prima campanie, prevalența trahomei active a scăzut la 6,3% și a scăzut până la 3% la un an după sesiunea finală a celei de-a treia campanii.

În ianuarie 2013, la trei ani după ultima campanie de tratament, o echipă a Fundației Théa, însoțită de Jean-Frédéric Chibret, s-a întors în Camerun pentru a evalua dacă o altă campanie ar fi benefică. Rezultatul acestei evaluări: raportul misiunii conduse de către dr. Abdou Amza estimează că prevalența formelor active este de 5,2%.

Tratamentul administrat a fost foarte bine tolerat, fără efecte secundare oculare sau sistemice grave.

Cu toate acestea, anumite sate trebuie să fie vizate, iar Fundația Théa intenționează să trateze 15 000 de persoane prin intermediul O.S.F. CharityTotuși, putem fi siguri de un singur lucru: rezultatele obținute la Kolofata ne dau speranța că rata infecției va scădea în curând sub nivelul epidemiei, iar boala va fi eradicată.

 

 

Eliminarea trahomului este acum un lucru posibil în Camerunul de Nord și de ce nu, în viitorul apropiat, în toate celelalte regiuni hiperendemice ale planetei.