[tdm_block_hero title_size=”tdm-title-bg” image=”138″ button_tdicon=”tdc-font-fa tdc-font-fa-chevron-right” button_url=”#” tds_button=”tds_button3″ button_size=”tdm-btn-lg” button_tdicon-1=”tdc-font-fa tdc-font-fa-search” button_url-1=”#” tds_button-1=”tds_button3″ button_size-1=”tdm-btn-lg” block_width=”100%” content_align_horizontal=”content-horiz-center” content_align_vertical=”content-vert-center” media_size_image_height=”485″ media_size_image_width=”1500″ image_size=”” block_height=”483″ el_class=”custom-ps-page-hero”]

 

O vocație de familie

Destinul este o cale aleatoare căreia noi îi stabilim cursul. Nimic nu arăta că familia Chibret ar putea ajunge un actor principal în domeniul oftalmologiei din industria farmaceutică europeană.

Povestea familiei Chibret în oftalmologie a început cu Paul Chibret, un tânăr doctor militar, spre sfârșitul celui de-al doilea imperiu francez.

Acest vizionar a devenit inițiatorul unei ere industriale care continuă până în prezent. Cinci generații ale familiei Chibret, personalități puternice pline de idei și de energie, împărtășesc aceeași dorință de a face afaceri și aceeași pasiune pentru cercetare și oftalmologie.

Consultă broșura „Familia Chibret, moștenirea oftalmologiei”

1990-10-01
Jean-Frédéric Chibret (1975)

Jean-Frédéric Chibret (1975)

(MBA) Președinte al Laboratoires Théa.

1991-10-01
Jacques Chibret (1941 – 1989)

Jacques Chibret (1941 – 1989)

Fondator și PDG al Biophysic Medical.

1992-10-01
Henri Chibret (1940)

Henri Chibret (1940)

Farmacist Fondator al Transphyto și Laboratoires Théa, președinte al Consiliului de administrație al Théa Holding.

1993-10-01
Jean Chibret (1915 – 1989)

Jean Chibret (1915 – 1989)

CEO al Laboratoires Chibret.

1996-10-01
Henry Chibret (1876 – 1943)

Henry Chibret (1876 – 1943)

Fondator al Laboratoires Chibret.

1997-10-01
Paul Chibret (1844 – 1911)

Paul Chibret (1844 – 1911)

Fondator al Societății Franceze de Oftalmologie.

Jean-Frédéric Chibret
Henri Chibret
Jacques Chibret
Jean Chibret
Henry Chibret
Paul Chibret
Jean-Frédéric Chibret
În calitate de președinte al Laboratoires Théa din 2008, Jean-Frédéric Chibret este acum succesorul lui Henri Chibret (care rămâne în fruntea Théa Holding și se concentrează acum pe strategia științifică și financiară a grupului). În urma unor cursuri de afaceri și a unei ucenicii de doi ani în filiala spaniolă (2000-2001), Jean-Frédéric s-a implicat în activități internaționale pe care le-a ghidat și structurat treptat prin crearea de noi filiale în Germania, Marea Britanie, Irlanda, Polonia și Grecia și lansând o rețea exclusivă de vânzări în Africa și Maghreb. În 2009, Jean-Frédéric a prezidat achiziția mai multor produse în gama oftalmologică Novartis, care au deschis ușa Théa în multe țări, cum ar fi Rusia.

Jean-Frédéric Chibret (Născut în 1975)

Cu Jean-Fréderic la conducere, Laboratoires Théa și-a continuat expansiunea rapidă, obținând o prezență mai puternică în Europa decât fosta Laboratoires Chibret și devenind un jucător-cheie în domeniul oftalmologiei europene (în timp ce își distribuia produsele în peste 65 de țări din întreaga lume).

 

În plus, creșterea teritorială a Théa a fost combinată cu o extindere semnificativă a gamei sale de produse. Dorința lui Jean-Frédréric este de a oferi o gamă completă de produse tuturor oftalmologilor, în domeniile de diagnoza, chirurgie și tratamente terapeutice.

 

Angajamentul Théa pentru cercetarea internă și monitorizarea evoluțiilor tehnologice urmăresc același scop: îndeplinirea tuturor nevoilor oftalmologilor.

 

Mai mult decât oricând, viitorul Laboratoires Théa se bazează pe o economie sănătoasă a companiei și pe dezvoltarea inovativă, dar și pe capacitatea familiei și dorința de a-și continua ruta industrială.

Henri Chibret
Henri Chibret a urmat tradiția familiei sale și a dezvoltat ambalaje inovatoare pentru produsele sale. În 1996 a lansat primul flacon fără conservanți - ABAK - care menține conținutul steril timp de două luni după deschidere prin utilizarea unei membrane de filtrare. Se evită, prin urmare, efecte secundare nedorite din cauza conservanților. În mod ironic, Henri a scăpat de conservantul pe care tatăl său îl implementase cu 50 de ani înainte! Sistemul ABAK inregistreaza vânzări de peste 10 milioane de flacoane pe an. La începutul secolului al XXI-lea, Henri și-a stabilit trei obiective: să intensifice eforturile de cercetare, să continue extinderea grupului în Europa (Théa este cea mai importantă companie independentă de îngrijire a ochilor din Europa) și să-l aducă pe nepotul său, Jean-Frédéric CHIBRET la conducerea companiei.

Henri Chibret (Născut în 1940)

După ce a obținut diploma de farmacie la Clermont-Ferrand și după un an petrecut în America de Nord în New York și Quebec, Henri Chibret a fost însărcinat cu gestionarea ansamblului activităților de export Chibret Laboratories în 1965. 

 

Una din prioritățile sale a fost să înființeze o filială Chibret în Germania cu Pierre Czapinski, care lucra pentru reconcilierea franco-germană) și mai multe filiale în țările emergente din Golf, Iran, Irak și Arabia Saudită. După cedarea Chibret Laboratories către Merck în 1969, Henri și-a urmat cariera pentru mai mulți ani, cu Merck în Belgia și apoi cu Ferlux în Clermont-Ferrand. În 1978 a creat Laboratoarele Transphyto, care au dezvoltat noi molecule oftalmice.

 

O strategie inovatoare, care a făcut din Transphyto unul dintre primele "start-up-uri" ale Franței cu laboratoare franceze sau străine responsabile cu producerea și comercializarea propriilor sale inovații. Venitul companiei Transphyto a fost generat de redevențe și de vânzarea de materii prime brevetate. Cel de-al doilea factor original a fost externalizarea majorității activităților de cercetare către subcontractanți și către cele mai bune institute de cercetare medicală. Colaborarea lui Henri cu profesorul Philippe Lapalus de la Facultatea de Medicină din Nisa și cu Pierre-Paul Elena (Iris-Pharma) au fost extrem de valoroase în ceea ce privește subiecții toxicologiei și farmacologiei oculare. Partenerii principali ai Transphyto au fost Allergan, Ciba-Vision, MSD ... Această strategie a fost foarte productivă în ceea ce privește cercetarea și dezvoltarea, însă nu a permis ca Transphyto să fie recunoscută de oftalmologi. Compania era, de asemenea, foarte dependentă de licențiații săi.

 

Théa Laboratories a fost creată în 1994, pentru a comercializa noile produse ale Transphyto, inițial în Franța și ulterior în întreaga Europă. Dezvoltarea laboratoarelor Théa se bazează (ca cea a Chibret Laboratories și Biophysic Medical) pe inovare, în special în domeniul ochiului uscat, herpesului ocular, alergiilor, glaucomului, infecțiilor etc. Cel mai recent produs este unguentul azitromicină (AZYTER), primul tratament de scurtă durată pentru conjunctivită bacteriană purulentă și trahom. Théa a achiziționat în 2004 mai multe unguente bine cunoscute de la Merck (Chibro-Cadron, Rifamycine Chibret, Chibroxine, Mydriaticum) care completează gama Théa pe piețele franceze și străine.

Jacques Chibret
Sub conducerea lui Jacques, Biophysic Medical a devenit lider mondial în sonogramele oftalmice și al doilea în domeniul laserelor oftalmice. Acest succes a fost atins prin analiza rezultată din cerințele practicanților. Succesul este de asemenea, explicat și prin crearea de către Jacques Chibret a unei echipe multidisciplinare care i-a permis să își îmbine expertiza și know-how-ul. Cercetătorii principali din cele mai variate domenii (tubulatură, fibră optică, micromecanică, microelectronică etc.) au fost de acord să colaboreze. Rezultatul acestei lucrări colective: dispozitive revoluționare de imagistică medicală realizate la Clermont-Ferrand, care au fost vândute în întreaga lume.

Jacques Chibret (1941 - 1989)

Jean CHIBRET a transmis pasiunea sa antreprenorială, inovatoare și de export către cei doi fii ai săi, Henri și Jacques. Biophysic Medical a fost creat în 1974 și a comercializat un dispozitiv automat electrofiziologic (Pantops). Cercetarea pentru acest proiect a fost realizată în colaborare cu Serviciul de Oftalmologie al Spitalului Universitar din Clermont-Ferrand (CHU) cu Profesorii Rouher, Solé și Alfieri. Profesorul Jean Haut de la CHNO, Quinze-Vingts din Paris și Doctor Pujol au ajutat Biophysic Medical să dezvolte inovativa tehnicã de sonogramă.

 

Jean Haut și Florence Pinon au jucat un rol determinant în elaborarea primului laser european de argon oftalmic folosit în tratamentul retinopatiilor. Primul laser YAG utilizat pentru tratamentul cataractelor secundare a fost dezvoltat cu profesorul Aron Rosa în 1983. El a construit de asemenea primul laser cu dioxid de carbon pentru chirurgie ginecologică coelioscopică, cu profesorul Bruhat (Clermont-Ferrand).

 

Sub conducerea lui Jacques, Biophysic Medical a devenit lider mondial în sonogramele oftalmice și al doilea în domeniul laserelor oftalmice. Ca și în laboratoarele Chibret, Biophysic Medical a devenit o "mare companie prea mică" în anii 1980. Pentru a deveni un jucător important pe piața americană, care la acel moment reprezenta 70% din piața mondială, Biophysic Medical s-a alăturat grupului francez Synthelabo Biomedical prin intermediul principalului acționar - l'Oréal.

 

Astfel, Biophysic Medical USA a fost creată în 1984 cu Alain Charmant în funcția de Director și a avut un succes foarte rapid. Jacques a crezut cu fermitate în potențialul laserului Excimer pentru chirurgia corneei de refracție și a dezvoltat un prototip cu doctorul Philippe Crozafon și Universitatea din Nisa. Acest proiect a fost brusc întrerupt de moartea tragică a lui Jacques în Africa. El a fost rănit fatal în februarie 1989, în timpul unei partide de vânătoare în Camerun. El plecase acolo pentru a aduce acasă obiectele personale ale tatălui său, Jean Chibret. Jean însuși a murit cu doar câteva săptămâni înainte. 1989 va rămâne pentru totdeauna un an negru în memoria familiei.

Jean Chibret
După ce și-a finalizat studiile farmaceutice în Clermont-Ferrand și Toulouse cu viitoarea sa soție, Marquerite Delcher, Jean a setat o nouă dimensiune națională și internațională pentru Chibret Laboratories în urma celui de-al doilea război mondial (numărul unu în Europa, Orientul Mijlociu și Africa ). Un vizionar și un antreprenor extraordinar, Jean (împreună cu fratele său René) s-a dovedit a fi un industriaș inovator care a dezvoltat o gamă largă de unguente oculare și soluții, timp de peste două decenii. Chibret Laboratories a devenit lider în majoritatea cursurilor terapeutice din domeniul oftalmologiei, în special pentru antibiotice și corticoizi.

Jean Chibret (1915 -1989)

Chibret Laboratories a devenit lider în majoritatea cursurilor terapeutice din domeniul oftalmologiei, în special pentru antibiotice și corticoizi. Laboratoarele de cercetare au fost cele mai importante la nivel internațional și au lucrat îndeaproape cu universitățile, în special cu Clermont-Ferrand (profesorii Pierre Tronche, François Rouher, Roger Cluzel, Pierre Bastide și Henri Pourrat). În 1946, a vizitat Merck Laboratories în Statele Unite, cu care a dezvoltat o relație strânsă. El le-a obținut licențele pentrustreptomicină și pentru corticoid.

 


Jean Chibret a lansat prima soluție pe bază de corticoid care a fost succedată de soluții pe bază de hidrocortizon și dexametazonă. Aceste produse au revolutionat tratamentul inflamatiei oculare. Împreună cu cercetarea moleculară, Jean Chibret era, de asemenea, interesat de partea de ambalare. Chibret Laboratories se afla pe marginea inovatiei folosind flacoane din plastic, flacoane liofilizate etc.

 


El a fost întotdeauna preocupat de problemele grave cauzate de contaminare și a fost primul care a introdus conservanți în soluțiile sale și a impus o dată "best-before". Aceste două idei aparent simple au fost adoptate de toate autoritățile administrative din domeniul sănătății publice. Informațiile științifice au necesitat o altă abordare. El a fost primul care a înțeles importanța comunicării audiovizuale și a decis să utilizeze această metodă pentru a ajuta formarea oftalmologilor. A produs peste 200 de filme cu cei mai buni oameni din acest domeniu. El a deschis cel mai mare centru de documentare din lume (Institutul Chibret), care a fost deschis și folosit de generații de tineri specialiști.

 

A editat Raportul Chibret, trimis către 15 000 de oftalmologi. A organizat simpozioane oftalmologice, reunind interni și medici în fiecare an la Clermont-Ferrand. Numele Chibret era sinonim cu rigoarea profesională, etica și calitatea. În urma tradiției familiei, el a devenit interesat de trahom și a sponsorizat Revista Internațională, Medalia de Aur și numeroase echipe de cercetare.

 

De-a lungul anilor, a fost încurajat de soția sa, Guite, care a jucat un rol foarte activ în viața companiei. Succesul Chibret Laboratories a fost dependent de investițiile financiare din ce în ce mai importante. Jean Chibret a vrut să dezvolte compania pe plan internațional, în ciuda faptului că a făcut obiectul unor controale riguroase și chiar înghețarea prețului produselor oftalmice din Franța, care a penalizat compania.
În 1969, a decis să se alăture grupului american Merck (MSD). Grupul Chibret-MSD urma să devină lider mondial, în special cu unguentul Timoptol. Noile fabrici din Clermont-Ferrand, Riom și Le Puy au crescut substanțial. Această alianță este citată astăzi, 40 de ani mai târziu, ca model de succes în industria farmaceutică.

Henry Chibret
Ambalarea medicamentelor a reprezentat o provocare tehnică constantă pe tot parcursul istoriei. Primii ani ai Laboratoires Chibret au fost marcați de utilizarea masivă a tuburilor metalice flexibile realizate din staniu pur sau plumb. La fel ca unchiul său Paul, Henry a fost un susținător pasionat de unguente oftalmice. Pe baza vaselinei, un compus pe bază de petrol inventat în 1872, unguentele au o durată mai mare de acțiune decât picăturile de ochi și sunt mai puțin predispuse la contaminare.

Henry Chibret (1876 - 1943)

Fiul unui farmacist și el însuși proprietar al unei farmacii din Clemont-Ferrand, Henry Chibret, a fost inspirat de unchiul său Paul să creeze și să producă formule oftalmice. Soluția sa favorită a fost unguentul, deoarece soluțiile lichide au cauzat probleme legate de stabilitatea moleculară și de contaminare.

 

În 1902 a înființat laboratoarele Chibret, a căror dezvoltare a fost modestă în comparație cu concurenții săi francezi și străini, deoarece farmacopeea avea foarte puține medicamente active, fiind compuse în principal din săruri minerale și alcaloizi.

 

Industria farmaceutică s-a dezvoltat numai după cel de-al doilea război mondial. Henry Chibret a avut relații de amiciție cu o serie de oftalmologi și a avut relații deosebit de bune cu Albert Bronner în timpul războiului, deoarece Facultatea de la Strasbourg a avut temporar sediul în Clermont-Ferrand. (Albert Bronner din Alsacia a fost arestat de Gestapo și deportat în 1944. Eliberat în 1945 a devenit profesor de oftalmologie la Universitatea din Strasbourg).

Paul Chibret
Munca științifică a lui Paul Chibret este considerabilă și se referă la categorii variate de oftalmologie. Una dintre invențiile sale, cromatografophotoptometrul, folosea lumină polarizată. Acest instrument simplu, ieftin și compact (20 cm) folosea lumină polarizată și a obținut 2700 de nuanțe de culoare care le-au permis medicilor să diagnosticheze daltonismul. El s-a străduit, de asemenea, să promoveze o metodă de măsurare pentru miopie și a numit-o schiascopie. El a inventat o seringă de injectare și de aspirație simultană, utilizată pentru masa corticală în camera posterioară, după operațiile de cataractă. Problemele infecțioase și aseptice l-au preocupat pe tot parcursul vieții. El a prezentat un raport în cadrul SFO din 1891 privind infecțiile bacteriene ale conjunctivei și un raport privind trahomul în 1896. El a propus anumite măsuri de precauție pre și postoperatorii pentru a reduce riscul endoftalmitei. Creativ, original și independent, cu un spirit european, Paul Chibret a fost o sursă de inspirație pentru generațiile următoare.

Paul Chibret (1844 - 1911)

Legăturile familiei CHIBRET cu oftalmologia au început cu Paul CHIBRET, doctor militar, spre sfârșitul celui de-al doilea imperiu francez. În timp ce slujea în regiunea Constantine din Algeria, el a dezvoltat un interes pentru trahom, o boală oculară care îl va fascina toată viața. În timpul unei campanii militare în Kabylie din est, în august 1871, el s-a îmbolnăvit de chorioretinită bilaterală care l-a lăsat practic orb. El a fost trimis înapoi în Europa în luna următoare. La întoarcerea sa în Franța, a fost îngrijit de prof. Galezowsky și de profesorul de Wecker, în cele mai importante clinici oftalmologice din Paris. În 1875, s-a întors la rădăcinile sale din Auvergne, familia sa provenind din Cantal (Dienne, Valea Puy-Mary) și și-a deschis un cabinet de oftalmologie la Clermont-Ferrand.

 

Clientela sa s-a dezvoltat rapid, fără a-l limita pe Paul Chibret la o rutină repetitivă. El a fost expus la multe subiecte de observație și reflecție, pe care pregatirea sa ca medic, chirurg, cercetător și inventator l-a ajutat să-l suporte.

 

CREAREA SOCIETĂȚII FRANCEZE DE OFTALMOLOGIE (SFO)

 

Progresele științifice au dominat ultimele decenii ale secolului al XIX-lea și o rețea strânsă de congrese, societăți și academii învățate a apărut în Europa, legând tot mai mulți specialiști. Paul Chibret a fost unul dintre acești călători învățați care au vizitat congrese și academii din întreaga Europă. El a efectuat operațiuni în Rusia și Polonia și a corespondat abundent cu tovarășii oftalmologi. Fără îndoială, relația strânsă a familiei Chibret cu oftalmologii, atât francezi, cât și străini, poate fi legată direct de Paul.

 

În acest sens, ca și în multe altele, povestea familiei Chibret demonstrează continuitatea extraordinară dintre membrii fondatori ai dinastiei și noile generații. La Congresul de la Amsterdam din 1879, doctorii Chibret și Martin au încercat să creeze o societate științifică. Această încercare a eșuat, dar proiectul a evoluat câțiva ani mai târziu. În septembrie 1882, Paul Chibret și-a publicat noul proiect în revista South-Western Ocular.
SFO a fost creat în mod oficial la 29 ianuarie 1883 în Paris. Paul însuși a fost primul președinte al acestei noi societăți. Statutele, care sunt încă aplicate astăzi, stipulează că consiliul va fi alcătuit dintr-un președinte din afara capitalei și un secretar general de la Paris.

 

Un raport este prezentat în cadrul Congresului anual SFO fără restricții privind naționalitatea contribuabilului ( În 1906, Axenfeld a fost primul reporter german). Paul Chibret a reconcilat diferențele dintre naționalitățile franceze și celelalte, între consultanții liberali și profesori, între parizienii și cei care practică în mediul rural.
El a insistat ca SFO să fie accesibil tuturor, în special oftalmologilor germani, ostracizați de când Germania a întrerupt legăturile cu Alsacia Lorraine după înfrângerea din 1870. El a sugerat că congresul anual francez va avea loc în mai, ceea ce a permis oftalmologilor germani să vină la Paris și oftalmologii francezi să meargă la Heidelberg în timpul verii. Astăzi, medalia lui Paul Chibret este acordată alternativ în fiecare an, de SFO și DOG (Societatea Germană de Oftalmologie) pentru a sărbători această alianță franceză-germană.