Cauzele
Care sunt factorii declanșatori ai alergiilor?
Alergenul sezonier și alergenul cronic trebuie diferențiate. Acestea nu au același impact asupra persoanelor și trebuie tratate separat.
Dintre toți alergenii, cel mai frecvent acuzat pentru provocarea conjunctivitei alergice sezoniere este polenul. Se estimează că între 10 și 40% din populația lumii se aleg cu alergie la polen în timpul primăverii, iar numărul crește constant de treizeci de ani. Polenul anemofil, în special, are o alergenicitate puternică. Acestea sunt polenurile foarte ușoare eliberate în cantități mari, aruncate de vânt, și care ajung în toate locurile. Lăstarii, care constituie un important grup botanic, fac parte din acestea. Polenul de copac este foarte alergenic (mesteacăn, chiparos, stejar).
Alți alergeni, numiți „alergeni de interior”, sunt responsabili pentru cea mai cronică formă de reacții alergice oculare. Acești alergeni de interior sunt acarieni, praf, bucăți de piele și mucegai pe care-i găsim în case. Acest lucru explică de ce simptomele continuă să apară. Poluanții atmosferici, cum ar fi ozonul sau fumul încărcat chimic, sunt, de asemenea, responsabili pentru promovarea reacției alergice, accentuând iritarea membranelor mucoase ale ochiului. În cele din urmă, un istoric al pacientului cu boli alergice și simptome atopice poate explica unele boli ale ochilor, dar și reacțiile la substanțele care se găsesc în lentilele de contact și in cosmetice. Trebuie remarcat că persoanele cu alergii alimentare, alergie la fructele de mare, de exemplu, sau reacții alergice la ințepături sau injecții (alergii la ințepături de albine sau reacții alergice la penicilină) nu au simptome oculare imediate.