Definiție

Care sunt principalele forme ale alergiilor oculare?

CONJUNCTIVITĂ ALERGICĂ

Cea mai frecventă alergie oculară atât la adulți cât și la copii este conjunctivita alergică. Se manifestă ca o reacție de hipersensibilitate împotriva alergenilor de mediu.

Distingem diferite tipuri de conjunctivită alergică. Conjunctivita alergică sezonieră se datorează hipersensibilității la polen. Se caracterizează prin episoade alergice de primăvară și de vară. Simptomele dispar în restul anului.

Pe de altă parte, conjunctivita alergică perenă afectează în principal adulții. Se produce în mod continuu și, de fapt, nu este asociată cu schimbarea anotimpurilor. Alergenii sunt implicați în mod deosebit în acest tip de conjunctivită.

Aceste reacții la mediul înconjurător sunt, de asemenea, cauza conjunctivitei atopice. Acesta apare de obicei cu semne generale de atopie, cum ar fi eczemă sau astm.

CHERATITĂ

Keratoconjunctivita este, de asemenea, un tip de reacție alergică oculară. Mai puțin frecvent, acest tip de infecție poate determina leziuni oculare mai severe.

Keratoconjunctivita vernală este o formă gravă de conjunctivită care se manifestă la copii. Ea afectează în esență băieții tineri, de la 4 ani și până la pubertate.

În cinci din zece cazuri, este asociată cu un alt tip de alergie oculară, iar trei pacienți din zece au istoric de atopie. Aceasta este o reacție de hipersensibilitate la factorii de mediu, dar datele genetice ar putea fi, de asemenea, responsabile pentru această patologie.

ALERGIILE PLOAPELOR

Alergiile pot afecta, de asemenea, pleoapele. De cele mai multe ori este vorba despre o eczemă palpebrală, dar nu este neobișnuit să se întâlnească mecanisme multiple de boală. Acestea sunt responsabile pentru blefarita cronică (inflamarea pleoapelor) la adulți, în care alergia joacă un rol important.