Definiție

CE ESTE SINDROMUL DE OCHI USCAT?

 

Lacrimile noastre sunt produse de glandele lacrimale și excretate la suprafața ochiului prin mici ducte (canale).

Filmul lacrimal prezintă o structură trilamelară, având în componență 3 straturi:

-Exterior: strat lipidic – asigură o suprafață optică netedă și regulată, menținând stratul apos pe suprafața ochiului; în absența sa, evaporarea filmului ar crește de 4 ori.

-Mijloc: strat apos – format din electroliți, metaboliți, celule epiteliale descuamate, imunoglobuline (anticorpi), lizozim, lactoferină (enzime); reprezintă prima linie de apărare antibacteriană, spală alergenii, praful și corpii străini; formează cea mai mare parte a filmului lacrimal.

-Interior: strat mucos (vâscos) – asigură aderența la suprafața oculară, fiind în contact cu corneea și conjunctiva, pe care le lubrefiază.

Sindromul de ochi uscat este o afecțiune oculară, deseori subdiagnosticată, care constă într-o disfuncție a filmului lacrimal datorată mai multor cauze. Mai poartă denumirea de kerato-conjunctivită Sicca sau xeroftalmie.

Aproape orice persoană poate să prezinte în cursul vietii simptome legate de ochiul uscat, de cele mai multe ori neștiind că provin dintr-o tulburare a filmului lacrimal, în general apărută din cauza condițiilor de mediu (aer condiționat; geam deschis; frig; lucrul la calculator, privitul îndelung la televizor etc).

În anumite circumstanțe, producerea de lacrimi, proteine ​​sau lipide este perturbată:

– cantitatea de lacrimi poate fi insuficientă, fie prin reducerea producției, fie prin evaporarea excesivă;

– producția lipidelor sau a proteinelor poate fi modificată, fără a le permite să formeze un film eficient de protecție pe suprafața ochiului. În acest caz, producția de lacrimi crește, inducând ruperea fără a îmbunătăți situația

– aceste alte componente esențiale ale filmului lacrimal lipsesc. În ambele cazuri, rezultatul este același: suprafața ochiului nu este hidratată sau lubrifiată suficient, ceea ce produce iritație cronică și produce simptome sau complicații.